De ADHD Superkrachten

Bijgewerkt op: 25 mei 2021Veel van de tekortkomingen die kenmerkend zijn voor 'Attention Deficit / Hyperactivity Disorder' hebben keerzijden die superkrachten te noemen zijn. Die, als ze worden gekoesterd, gesnoeid en beoefend (zoals elke andere vaardigheid), zullen dienen om het succes van het individu in de interactie met zijn of haar wereld te optimaliseren. Door de tekorten te herkennen, zijn we in staat om oplossingen te bieden om onnodig falen en schaamte te voorkomen. Door de superkrachten te benoemen en te benadrukken, kunnen we nieuwe manieren vinden waarop de persoon kan leren en kan uitgroeien tot zijn / haar beste zelf. Hier is een lijst met enkele voorbeelden:


1. Divergerend denken, en creativiteit


2. Flexibiliteit van denken, bewegen en emotie


3. Intuïtie en verbinding met emotie

- Het 'grote gevoel' kan, wanneer het ruimte voor expressie wordt gegeven, zeer informatief zijn op manieren die niet toegankelijk zijn via een filter van rationaliteit

- We willen het kind aanmoedigen om zijn/haar eigen capaciteiten op het gebied van emotieregulatie te leren en te oefenen, terwijl we tegelijkertijd de verkenning van enkele emotionele intensiteiten aanmoedigen en er ruimte voor geven.


4. Perceptie / observatie / nieuwsgierigheid

- Het ADHD-brein is hongerig naar nieuwigheid en dynamische activiteit. Het ziet en tolereert / waardeert nieuwe ideeën, nieuwe bewegingen, nieuwe visualisaties, nieuwe concepten.

- Mensen met ADHD zien vaak (intuïtief) verbanden of 'stromen' die niet door anderen worden gewaardeerd. Ze vinden het vaak leuk om dingen in vogelvlucht te bekijken en de wat-als-vragen te stellen.


5. Behoefte aan beweging en verkenning

- Deze kinderen gaan op zoek naar dingen die een meer regel-tolerant persoon misschien niet in overweging neemt

- We moeten deze kinderen aanmoedigen om te gaan! Verken! En laat hem of haar rapporteren over wat hij/zij vindt en waarneemt. Moedig de superkracht van verkenning aan, het is goed voor de mensheid!

- De dingen die worden ontdekt buiten de grenzen van wat is voorgeschreven, zijn vaak de meest diepgaande


6. Lage tolerantie voor verveling

- Dit 'tekort' is de moeder van vindingrijkheid. Voor het kind (en de volwassene) met ADHD is de "straf" van lange dagen moeten zitten en naleven zoveel erger dan het risico dat je niet iets nieuws probeert; ze zou veel liever duizend nieuwe dingen proberen met het risico op mislukking, dan het enige te doen dat alle anderen doen


7. Voorkeur voor actieve, hands-on taken

- Als dit wordt aangemoedigd, krijgt het kind de kans om pragmatische oplossingen en toepassingen te ontdekken

- Kunst, op vaardigheden gebaseerd leren, theater, uitvinding


8. Sociale invloed en charisma

- Dit is een product van veel van de eerder genoemde superkrachten (bijv. flexibiliteit, openheid, nieuwsgierigheid, grenzeloze energie, opmerkzaamheid, enz.)

- De aanstekelijke glimlach die een miljoen woorden zegt, is als een uitnodiging om te zeggen: kom eens kijken, volg mijn verbeelding, doe deze skateboard-flip, probeer dit nieuwe gerecht dat ik heb gemaakt, kijk naar dit gebouw dat ik heb ontworpen, enz.


9. Leiderschap

- De bereidheid om dingen te zeggen die anderen misschien niet zeggen

- De neiging om direct en beknopt te zijn

- Het vermogen om meerdere probleemoplossende taken tegelijk in gedachten te houden

- Scherp gevoel voor groepsdynamiek door sterke emotionele intuïtie


Wat is jouw favoriete superkracht?


Foto: Michael Jordan, misschien wel de bekendste persoon met ADHD!


#adhd #autisme #angst #adhdbewustzijn #geestelijkegezondheid #add #adhdproblemen #asd #adhdlife #autismawareness #adhdsupport #depression #mentalhealthawareness #specialneeds #adhdbrain #dyslexia #neurodiversity #parenting #adhdparenting #adhdmemes #adhdisreal #autisme #downsyndrome #adultadhd #aspergers #adhdwomen #ptsd #sensoryprocessingdisorder #adhdmom #neurodiverge

22 weergaven0 opmerkingen